Janus Woorden: “Straf” en “Aanhangen”

0
92

Als je chuffed, ben je tevreden of ontevreden? Verbazingwekkend, je kan het! “Chuffed” is een onderdeel van een kleine set van engelse woorden, dat betekent dat zowel een ding, en het tegenovergestelde. Ze heten Janus woorden, contronyms, of autoantonyms, en deze week gaan we leren hoe ze te gebruiken zorgvuldig.

Wat Zijn Antonyms?

Woorden als “chuffed” en “straf” worden genoemd autoantonyms omdat ze hun eigen tegengestelde.

Een antoniem is een woord met een tegenovergestelde betekenis. Bijvoorbeeld, “wiebelig” is een antoniem van “stil”. Een wiggly baby is het tegenovergestelde van een baby nog. De meeste woorden met veel tegenstellingen, niet alleen een “pak slaag” is ook een antoniem van “stil”. Een pak slaag baby is ook het tegenovergestelde van een baby nog.

Als u de prefix “auto”, wat betekent “zelf,” u “autoantonym”: een woord heeft twee betekenissen, waardoor het zijn eigen tegengestelde.

Janus Woorden: Van de Twee gezichten Romeinse God

Echter, ik hou van de naam Janus woord, dat komt uit de Romeinse god Janus, die vaak afgebeeld met twee gezichten, één wijst naar voren en één naar achteren. Janus kijkt in tegengestelde richting op hetzelfde moment een goede metafoor voor woorden dat twee tegengestelde betekenissen.

Wat Betekent “Chuffed”?

Ik had betrekking op dit onderwerp in De Grammatica Devotionele, en het kwam tot mijn aandacht weer een paar maanden geleden, toen hoorde ik het woord “chuffed” gebruikt twee keer in een week. Ik had nog nooit eerder gehoord, dus ik wist niet wat het betekende, en van de context leek het een persoon was met het betekend blij en de andere persoon was met het betekend geïrriteerd.

Tom Merritt zei dat hij was “Zeer goed chuffed naar zijn Wil Harris op” podcast, en Jessica Grose op de Lei XX Gabfest zei ze “niet zo chuffed” dat er meer mannelijke technici in de wereld dan de vrouwelijke ingenieurs. [Opmerking: Veel mensen hebben gezegd dat “het niet chuffed” lijkt te betekenen “niet zo blij”, maar als je naar de audio luisteren, is het duidelijk dat Jessica bedoeld “niet ongelukkig.” Haar punt was dat het niet de moeite haar dat er meer mannelijke ingenieurs.]

Ik dacht, “‘Chuffed’ kan niet zeggen dat beide die dingen.” Ik zou gezien de lijsten van Janus woorden voor, maar “chuffed” was nooit op die lijsten. Maar ik heb het opgezocht in de Oxford English Dictionary en de toegang is zeer kort:

een. blij of tevreden bent

b. ontevreden of ontevreden

Janus woord is, hoewel mijn Britse vrienden mij verzekeren dat de “blij” betekenis komt veel vaker voor.

“Straf”: Goedkeuren en Straffen

Hoewel “chuffed” is een ongewoon woord in het Amerikaans engels, andere Janus woorden komen vaker voor en is het nodig dat u ze aandachtig door.