Janus Ord: “Sanktion” og “holde Fast”

0
112

Når du er chuffed, er du tilfreds eller utilfreds? Utroligt, kan du enten være! “Chuffed” er en del af et lille sæt af engelsk ord, der betyder én ting, og det modsatte. De hedder Janus ord, contronyms, eller autoantonyms, og denne uge, vi kommer til at lære at bruge dem nøje.

Hvad Er Antonymer?

Ord som “chuffed” og “sanktioner” kaldes autoantonyms, fordi de er deres egen antonymer.

En antonymer er et ord med den modsatte betydning. For eksempel, “wiggly” er en antonymer af “stadig.” En wiggly baby er det modsatte af en stadig baby. De fleste ord kan have masser af antonymer, ikke bare én, så “prygl” er også en antonymer af “stadig.” En prygl baby er også det modsatte af en stadig baby.

Når du tilføje præfikset “auto”, der betyder “selv,” du får “autoantonym”: et ord, som har to betydninger, så er det at være sin egen antonymer.

Janus Ord: Fra To-Faced Romerske Gud

Men jeg kan godt lide navnet Janus ord, som kommer fra den Romerske gud Janus, der er ofte vist med to ansigter, et der peger fremad og ét der peger tilbage. Janus kigge i modsatte retninger på samme tid en god metafor for ord, der har to modsatte betydninger.

Hvad Betyder “Chuffed” Betyder?

Jeg, der er omfattet af dette emne i Grammatik Hengiven, og det kom til min opmærksomhed igen for et par måneder siden, da jeg hørte ordet “chuffed” bruges to gange på en uge. Jeg havde aldrig hørt det før, så jeg vidste ikke hvad det betød, og fra den sammenhæng, det virkede som en person, der bruger det til at betyde mig, og den anden person var at bruge det til at betyde irriteret.

Tom Merritt sagde, at han var “Meget godt chuffed at have Wil Harris på” hans podcast, og Jessica Grose på Tavle XX Gabfest sagde hun “det var ikke alle, der chuffed”, at der er flere mandlige ingeniører i verden end de kvindelige ingeniører. [Note: Mange mennesker har kommenteret, at “ikke alle, der chuffed” synes at betyde “ikke alle, der er glade,” men hvis du kan lytte til den lyd, det er klart, at Jessica betød “ikke alle, der er ulykkelig.” Hendes pointe var, at det ikke generer hende, at der er flere mandlige ingeniører.]

Jeg tænkte, “‘Chuffed’ ikke kan betyde, at begge disse ting.” Jeg havde set lister af Janus ord før, men “chuffed” var aldrig på disse lister. Men jeg slog det op i Oxford English Dictionary, og posten er meget kort:

en. tilfreds eller tilfreds

b. utilfredse eller utilfredse

Janus ord, er det, selv om mine Britiske venner forsikre mig om, at den “tilfreds”, hvilket betyder at den er meget mere almindelig.

“Sanktion”: Godkende og Straffe

Selv om “chuffed” er et usædvanligt ord i Dansk, engelsk, andre Janus ord er mere almindelige og kræver, at du bruger dem omhyggeligt.