Janus Ord: “Påföljden” och “Cleave”

0
71

När du är jätteglad, är du nöjd eller missnöjd? Otroligt, du kan antingen vara! “Jätteglad” är en del av en liten uppsättning av engelska ord som betyder en sak, och det motsatta. De kallas Janus ord, contronyms, eller autoantonyms, och denna vecka ska vi lära dig hur man använder dem noga.

Vad Är Ljud?

Ord som “jätteglad” och “sanktioner” kallas autoantonyms eftersom de är sina egna antonym.

En antonym är ett ord med motsatt betydelse. Till exempel, “slingrande” motsatsord “fortfarande.” En slingrande baby är motsatsen till ett fortfarande bebis. De flesta ord kan ha massor av ljud, inte bara en, så “stryk” är också motsatsord “fortfarande.” Ett kok stryk barnet är också motsatsen till en fortfarande bebis.

När du lägger till prefixet “auto”, som betyder “själv”,” du får “autoantonym”: ett ord som har två betydelser, som gör det möjligt att vara sin egen antonym.

Janus Ord: Från Two-Faced Romerska Guden

Men jag gillar namnet Janus ord, som kommer från den Romerska guden Janus, som ofta visas med två ansikten, ett som pekar framåt och en som pekar tillbaka. Janus ute i motsatta riktningar på samma gång en bra metafor för ord som har två motsatta betydelser.

Vad Betyder “Jätteglad” Betyder?

Jag har behandlat denna fråga i Grammatik Hängiven, och det kom till min uppmärksamhet igen för ett par månader sedan när jag hörde ordet “jätteglad” används två gånger på en vecka. Jag hade aldrig hört det förut, så jag visste inte vad det betydde, och av sammanhanget och det verkade som att en person använder det till att betyda nöjd och den andra personen var att använda det till att betyda irriterad.

Tom Merritt sade att han var “Mycket väl jätteglad att ha Wil Harris på” sin podcast, och Jessica Grose på Skiffer XX Gabfest sade att hon “inte alls är jätteglad” att det finns fler manliga ingenjörer i världen än de kvinnliga ingenjörer. [Not: Många har kommenterat att “det är inte alla som chuffed” verkar betyda “inte så glad”, men om du lyssnar till ljud, det är klart att Jessica menade “inte alla som olycklig.” Hennes poäng var att det inte stör henne att det finns fler manliga ingenjörer.]

Jag tänkte, “‘Jätteglad” kan inte betyda att båda dessa saker.” Jag hade sett listor av Janus ord innan, men “jätteglad” var aldrig på dessa listor. Men jag tittade upp i Oxford English Dictionary, och inträdet är mycket kort:

en. nöjd eller nöjd

b. missnöjda eller missnöjda

Janus ord det är, även om mina Brittiska vänner försäkra mig om att den “glada” som betyder är mycket vanligare.

“Påföljden”: Godkänna och Straffa

Även om “jätteglad” är ett ovanligt ord i Amerikansk engelska, andra Janus ord är vanligare och kräver att du använder dem noga.