Hvor Mange Eskimoiske Ord for Sne?

0
57

Da vi er på vej ind i de sneklædte en del af året, ikke mindst i Nordamerika, virker det som en god tid til at løse et langvarigt sprog myte: at Eskimoer har et stort antal af ord for sne.

Den idé blev populariseret af den nu kendte amatør sprogforskeren Benjamin Lee Whorf i 1940’erne, og især efter det gjort sin måde i populære antropologi lærebøger i 1960’erne og 1970’erne. Whorf sig selv var ikke særlig specifik. Hans antal var omtrent fem Eskimoiske ord for sne, men på en eller anden måde historien var så spændende og romantisk, at det kom ud af kontrol og voksede sig større og større, som de fisk, der slap væk, med forfattere hævde, 50, 100 og endda 400 Eskimoiske ord for sne.

Denne idé er blevet debunked flere gange af moderne lingvister—først af Laura Martin på Cleveland State University og derefter af andre—men det viser sig igen og igen i den populære presse og online. Hver dag mennesker tweet om Eskimoerne have 50, 100 og flere ord for sne, fordi uanset om det er sandt eller ej, det synes at være et nyttigt kliché at understrege, at noget er vigtigt, at en gruppe af mennesker.

Eskimoerne har 50 ord for sne, men Amerikanerne har 13 ord for en type sandwich (med henvisning til ubåden, hoagie, hero, grinder, og så videre).

Eller at noget skal være vigtigt.

Eskimoerne har 100 ord for sne. Jeg ville ønske, at vi havde 100 ord for kærlighed.

Konceptet er så udbredt, at Kate Bush med titlen hende, 2011 album “50 Words for Snow”, og Glen Whitman opfandt udtrykket “snowclone” til at referere til sætninger, der passer til det mønster, der er beskrevet af forsker Geoffrey Pullum i 2003: Hvis Eskimoerne har N ord for sne, X helt sikkert have M ord for Y. Som i “Hvis Eskimoerne har 200 ord for sne, Seattleites helt sikkert have 100 ord for kaffe.”

Problemet er, at, ja, der er flere problemer med begrebet Eskimoer, der har tonsvis af ord for sne.