Hur Många Eskimo Ord för Snö?

0
115

Eftersom vi är på väg in i den snöiga delen av året, åtminstone i Nordamerika, verkar det som en bra tid att ta itu med en lång språk myt: att Eskimåer har ett stort antal ord för snö.

Tanken var populariserades av de nu kända amatör lingvisten Benjamin Lee Whorf på 1940-talet, och särskilt efter den gjorde sin väg till populära antropologi läroböcker under 1960-och 1970-talet. Whorf själv var inte särskilt specifik. Hans nummer var ungefär fem Eskimo ord för snö, men på något sätt historien var så spännande och romantiskt som man fick ut av kontroll och blev större och större, liksom fisken som kom undan med författare som hävdar 50, 100, och även 400 Eskimo ord för snö.

Denna idé har krossat flera gånger av moderna lingvister—först med Laura Martin på Cleveland State University och sedan av andra—men det dyker upp igen och igen i den populära pressen och på nätet. Varje dag folk att twittra om Eskimåer med 50, 100, och fler ord för snö eftersom oavsett om det är sant eller inte, det verkar vara ett användbart kliché att betona att något är viktigt för att en grupp av människor.

Eskimåer har 50 ord för snö, men Amerikanerna har 13 ord för en typ av sandwich (med hänvisning till ubåten hoagie, hero, kvarnen, och så vidare).

Eller som något som borde vara viktigt.

Eskimåerna har över 100 ord för snö. Jag önskar att vi hade 100 ord för kärlek.

Konceptet är så utbredd att Kate Bush titeln henne 2011 albumet “50 Words for Snow” och Glen Whitman myntade begreppet “snowclone” för att referera till fraser som passar de mönster som beskrivs av lingvist Geoffrey Sven 2003: Om Eskimåerna har N ord för snö, X säkert har M-ord för Y. Som i “Om Eskimåerna har 200 ord för snö, Seattleites säkert har 100 ord för kaffe.”

Problemet är att, ja, det finns flera problem med begreppet Eskimåer har massor av ord för snö.