5 Knep för att Hantera Passivt Aggressiva Människor

0
91

Förakt med ett leende. Tystnad när du vet att de kan höra dig. Komplimanger med en sida av sida-eye. Passivt aggressiva människor vet hur att servera en riktig buffé av “Åh nej det gjorde hon inte.” Och kryss på “LOL” i efterhand inte kan förneka saker.

Men för att det ska manifesteras, passiv aggressivitet är den fina konsten av att vara arg utan att verka arg. Det är två ingredienser: ilska och undvikande.

Den första, ilska eller sina kusiner, irritation, frustration eller irritation—alltid bubblar under ytan. Men försöker att undertrycka ilska är som att försöka hålla ett lock på en kastrull med kokande vatten. Slutligen, det kommer att spruta ut som en steam-vent.

Förutom tunt-dold ilska, den andra ingrediensen i passiv aggressivitet är undvikande. Det är ett sätt att undvika konflikter, undvika känslan av äkta ilska, och slippa att vara direkt i en situation där man känner sig oförmögen.

Personer som är passiv-aggressiv lärt sig någonstans längs vägen att det inte är okej att vara arg. Kanske de hade blivit undervisade om att konflikten är så hotfullt att det måste undvikas till varje pris. Kanske de hade blivit undervisade om att vara “trevlig” är det enda alternativet. Eller kanske är det deras sätt att uttrycka sitt missnöje utan regelrätt uppror.

Så vad göra när din partner insisterar genom sammanbitna tänder, “jag är inte arg.” Eller din tonåring säger med en eye roll, “Jösses, du berättade inte om du ville ha mig för att göra min tvätt idag”? Eller din rumskompis trollformler ut “jag unclogged avlopp” i badkar hår som ser misstänkt som din? Här är 6 tips för att prova.

Hur man ska Hantera Passivt Aggressiva Människor

  1. Tips #1: Leta efter ett mönster.
  2. Tips #2: Gör det tydligt att det är säkert att prata ut.
  3. Tips #3: För obotliga fall, godkänna dem…
  4. Tips #4: …håll dem deras ansvar…
  5. Tips #5: …och belöna dem när de är riktigt självsäker.

Låt oss undersöka var och en lite längre.

Tips #1: Leta efter ett mönster.

Vi är alla mänskliga, och vi har alla våra dagar. Ibland kan en kommentar eller ett öga roll kommer att läcka ut, som en spurt från en steam-vent.

Men om det är ett mönster, eller en standard när det blir stressigt, passiv-aggressivitet som behöver behandlas.

Men att göra med att det är just vad som passiv aggressiv person försöker att undvika. Passivt aggressiva människor undvika konflikter som pesten. De är alltför rädd eller bara inte vet hur man ska hantera konflikter, så att de kan undvika det. Men då bygger harm och deras fientlighet läcker mer än en porcupine är regnrock. Vilket leder oss till…

Tips #2: Gör det tydligt att det är säkert att prata ut.

Passivt aggressiva människor är rädda för du kommer att skrika på dem, förkasta dem, att sluta älska dem, eller på annat sätt reagera på ett mycket starkare sätt än att du faktiskt kommer.

Det är särskilt viktigt att ropa passiv aggressiva beteende i arbetet. Passiv aggressiv kollegor är ofta missnöjd eller osäker i sina jobb. Men snarare än att väcka frågan, passiv aggressiv medarbetare skapa hinder, slösar tid, och i allmänhet göra allas jobb svårare, för att inte tala mindre trevliga.

Därför, oavsett om det är på arbetet eller hemma, göra det klart att du skulle hellre höra om problem än att lämna dem turbulent under wraps. Kritiskt, förstärker detta genom att inte reagera med just det de är rädda för. Om du blåsa din topp, förringa dem, eller annars tysta deras vrede, kommer de att gå tillbaka till att låta det bubbla under ytan igen. De kommer att gå tillbaka in i sitt skal, som en eremitkräfta med bara klor för att hänga ut.

Nu, om du försöker att prata ut, men fortfarande förnekar ilska eller missnöje (“Mig? Jag är bra. Allt är bra.” Eller, “Förlåt att jag var sen, men du borde ha skickat en påminnelse via e-post,”) saker plötsligt gå till en helt annan nivå. Vilket leder oss till…