Janus Ord: “Sanksjon” og “hold fast”

0
89

Når du er chuffed, er du fornøyd eller misfornøyd? Utrolig, du kan enten være! “Chuffed” er en del av et lite sett av engelske ord som betyr både en ting, og motsatt. De kalles Janus ord, contronyms, eller autoantonyms, og denne uken kommer vi til å lære å bruke dem nøye.

Hva Er Antonymer?

Ord som “chuffed” og “sanksjon” kalles autoantonyms fordi de er sin egen antonym.

Et antonym er et ord med motsatt betydning. For eksempel, “wiggly” er et antonym av “stille”. En wiggly baby er det motsatte av en fortsatt baby. De fleste ord kan ha mange antonymer, ikke bare én, så “utarbeide” er også et antonym av “stille”. Et utarbeide baby er også det motsatte av en fortsatt baby.

Når du vil legge til prefikset “auto”, som betyr “selv”, får du “autoantonym”: et ord som har to betydninger, slik at det å være sin egen antonym.

Janus Ord: Fra To-Faced Romerske Guden

Imidlertid, jeg liker navnet Janus ordet, som kommer fra den Romerske guden Janus, som ofte vist med to ansikter, ett som peker forover og ett som peker tilbake. Janus ute i motsatte retninger samtidig en god metafor for ord som har to motsatte betydninger.

Hva Betyr “Chuffed” Betyr?

Jeg dekket dette emne i Grammatikk Andakt, og det kom til min oppmerksomhet igjen et par måneder siden da jeg hørte ordet “chuffed” brukt to ganger på en uke. Jeg hadde aldri hørt det før, så jeg visste ikke hva det betydde, og fra den konteksten det virket som en person var å bruke det til å bety fornøyd, og den andre personen var å bruke det til å bety irritert.

Tom Merritt sa at han var “Veldig bra chuffed å ha Wil Harris på” sin podcast, og Jessica Grose på Skifer XX Gabfest sa hun “ikke alle som chuffed” at det er flere mannlige ingeniører i verden enn kvinnelige ingeniører. [Merk: Mange har kommentert at “ikke alle som chuffed” synes å bety “ikke alle som er fornøyd,” men hvis du lytter til lyd, det er klart at Jessica mente “ikke alt som er ulykkelig.” Hennes poeng var at det ikke bry henne at det er flere mannlige ingeniører.]

Jeg tenkte, “‘Chuffed” kan ikke bety begge disse tingene.” Jeg hadde sett lister av Janus ordene før, men “chuffed” var aldri på disse listene. Men jeg kikket opp i Oxford English Dictionary, og oppføringen er veldig kort:

a. fornøyd eller fornøyd

b. misfornøyd eller misfornøyd

Janus ord det er, selv om min Britiske venner forsikrer meg om at “fornøyd” mening er mye mer vanlig.

“Sanksjon”: Godkjenne og Straffe

Selv om “chuffed” er et uvanlig ord i Amerikansk engelsk, andre Janus ord er mer og mer vanlig og krever at du bruker dem nøye.