Hvor Mange Eskimo Ord for Snø?

0
93

Siden vi er på vei inn i den snørike deler av året, i hvert fall i Nord-Amerika, det virker som en god tid til å ta en langvarig språk myte: at Eskimoene har et stort antall ord for snø.

Ideen ble popularisert av den nå kjente amatør språkforskeren Benjamin Lee Whorf i 1940-årene, og spesielt etter at den har gjort sin vei inn i populære antropologi lærebøker i 1960-og 1970-tallet. Whorf seg selv var ikke veldig bestemt. Nummeret hans var omtrent fem Eskimo ord for snø, men det er noe historien var så spennende og romantisk som det kom ut av kontroll, og vokste seg større og større, som fisk som slapp unna, med forfattere som hevder 50, 100, og til og med 400 Eskimo ord for snø.

Denne ideen har vært avslørte flere ganger av moderne lingvister ved første Laura Martin ved Cleveland State University, og deretter av andre—men det dukker opp igjen og igjen i den populære pressen og på nettet. Hver dag folk tweet om Eskimoene å ha 50, 100, og flere ord for snø fordi om det er sant eller ikke, det ser ut til å være et nyttig klisjé å understreke at noe er viktig for en gruppe mennesker.

Eskimoene har 50 ord for snø, men Amerikanerne har 13 ord for en type sandwich (henviser til ubåten, hoagie, hero, grinder, og så videre).

Eller at noe skal være viktig.

Eskimoer har 100 ord for snø. Jeg skulle ønske vi hadde 100 ord for kjærlighet.

Konseptet er så utbredt at Kate Bush med tittelen henne 2011 album “50 Words for Snow”, og Glen Whitman innførte begrepet “snowclone” for å referere til uttrykk som passer inn i det mønsteret som er beskrevet av språkforskeren Geoffrey Pullum i 2003: Hvis Eskimoene har N ord for snø, X sikkert har M ord for Y. Som i “Hvis Eskimoene har 200 ord for snø, Seattleites sikkert har 100 ord for kaffe.”

Problemet er at, vel, det er flere problemer med konseptet av Eskimoene har tonnevis av ord for snø.