Hoeveel Eskimo Woorden voor Sneeuw?

0
101

Sinds we op weg in het besneeuwde gedeelte van het jaar, tenminste, in Noord-Amerika, het lijkt een goed moment om een langdurige taal mythe: dat Eskimo ‘ s hebben een groot aantal woorden voor sneeuw.

Het idee werd gepopulariseerd door de nu bekende amateur-taalkundige Benjamin Lee Whorf-in de jaren 1940, en vooral na het maakte haar weg naar de populaire antropologie leerboeken in de jaren 1960 en 1970. Whorf-zelf nog niet erg specifiek. Zijn nummer was ongeveer vijf Eskimo woorden voor sneeuw, maar op een of andere manier het verhaal is zo meeslepend en romantisch, dat het kreeg van de controle en groeide groter en groter, net als de vis die toch weg, met schrijvers beweren 50, 100 en zelfs 400 Eskimo woorden voor sneeuw.

Dit idee is debunked meerdere keren door de moderne taalkundigen—eerst door Laura Martin in Cleveland State University en vervolgens door anderen—maar het toont opnieuw en opnieuw in de populaire pers en online. Elke dag zijn er mensen die twitteren over Eskimo ‘ s hebben van 50, 100, en meer woorden voor sneeuw, want of het waar is of niet, het lijkt een nuttig cliché om te benadrukken dat iets belangrijk is voor een groep mensen.

Eskimo ‘ s hebben 50 woorden voor sneeuw, maar de Amerikanen hebben 13 woorden zijn voor een soort van sandwich (verwijzend naar de onderzeeër, hoagie, held, molen, enz.).

Of dat er iets moet worden belangrijk.

Eskimo ‘ s hebben 100 woorden voor sneeuw. Ik wens hadden we 100 woorden voor liefde.

Het concept is zo wijdverspreid dat Kate Bush met de titel van haar 2011 album “50 Words for Snow’ en Glen Whitman bedacht de term “snowclone” om te verwijzen naar zinnen die passen in het patroon beschreven door taalkundige Geoffrey Pullum in 2003: Als Eskimo ‘ s hebben N woorden voor sneeuw, X zeker M woorden voor Y. Als in “Als Eskimo’ s hebben 200 woorden voor sneeuw, Seattleites zeker 100 woorden voor de koffie.”

Het probleem is dat, nou, er zijn meerdere problemen met het concept van de Eskimo ‘ s hebben ton van woorden voor sneeuw.