Equifax dataintrång: 5 Åtgärder för att Skydda Din Personliga Ekonomi

0
139

Equifax, en av landets tre största kreditupplysningsföretag, meddelade den 7 September 2017 att de hade blivit hackad. De upptäckte en enorm dataintrång i slutet av juli, som hade pågått sedan mitten av Maj.

Cyberbrottslingar fick i Equifax och tog personlig information på 143 miljoner Amerikaner, ungefär hälften av AMERIKANSKA vuxna befolkningen—plus, data var stulna från miljoner i Storbritannien och Kanada.

Om du har en kredit rapport i USA, det finns en god chans att dina personuppgifter har blivit utsatt. I detta inlägg kommer jag att förklara vad som hänt och vilka åtgärder du bör vidta just nu för att hålla dina finanser säker.

Vad som Hände i Equifax dataintrång

Equifax grundades 1899 och är den äldsta av de tre kreditbyråer, tillsammans med Experian och TransUnion. Equifax är baserat i Atlanta, Georgia och upprätthåller information om över 820 miljoner konsumenter.

Equifax säger hackare lyfte konsumenternas namn, födelsedatum, personnummer och i vissa fall, körkortsnummer. De stal också kreditkortsnummer för över 200 000 människor och ifrågasätta handlingar som innehåller känsliga uppgifter för ca 180 000.

Detta är inte den största dataintrång som vi har sett. Att vanära går till Yahoo, som var riktade i ett par incidenter som påverkat mer än en miljard användare konton över hela världen. Men, Equifax händelse är den största heist i Social Security nummer.

Vad det är som stör mig mest om detta brott är att Equifax är i branschen för att lagra våra mest personliga data. Deras jobb är att se till att vi har en korrekt finansiell profil så köpmän, som långivare och försäkringsbolag, kan utvärdera oss ordentligt.

Equifax har tagit en hel del värme från tillsynsmyndigheter i Washington och några av deras anställda är också under kontroll. Det konstaterades att tre Equifax befattningshavare sålt aktier till ett sammanlagt värde av $1,8 miljoner ett par dagar efter det att bolaget upptäckte överträdelsen.

Men vad du verkligen behöver veta just nu i kölvattnet av denna brottslighet är hur säkert.

Equifax dataintrång: Vad Gör du i 5 Steg

  • Steg 1: Ta reda på om din personliga data var stulna.
  • Steg 2: Registrera dig för ett gratis skydd mot identitetsstöld.
  • Steg 3: kontrollera din kredit rapport.
  • Steg 4: Överväga att placera en säkerhet bedrägeri varning på din kredit.
  • Steg 5: om du Överväga att placera en frysning på din kredit.

Du kan hitta en detaljerad förklaring av varje steg nedan.

Steg 1: Ta reda på om din personliga data var stulna.

Om din personliga information är hämtad från Equifax, du kommer inte att få ett meddelande från dem. Det enda varningar de skickar är att konsumenter som hade kreditkortsnummer och tvist stulna dokument.

Du måste vara proaktiva för att ta reda på om dina känsliga data är i fara genom att besöka equifax.com.

Du måste vara proaktiva för att ta reda på om dina känsliga data är i fara genom att besöka equifax.com eller deras hängivna säkerhet equifaxsecurity2017.com.

När du klickar på “Potentiella Effekten” – knappen måste du ange ditt efternamn och de sex sista siffrorna i ditt personnummer. Då kan du antingen få ett meddelande som säger att din data inte var påverkade eller att det var potentiellt negativt. Min data togs, men min man: s uppgifter var det inte.

Vissa människor har drivit tillbaka på med att ange de sex sista siffrorna i stället för de vanliga fyra sista, av deras personnummer på Equifax webbplats för att ta reda på deras status. Detta garanterar att de får en matchning för din information från hundratals miljoner poster som kan vara mycket nära ditt namn eller nummer.

Om du inte är bekväm in din information på nätet, du kan ringa Equifax på 866-447-7559. De satte upp ett call center för problemet och är öppen varje dag från 7:00 till 1:00 Eastern time.

Fri Resurs: Kredit Värdering Survival Kit – ladda ned denna e-bok och video tutorial med bevisad, legitima tips och strategier för att granska, reparera och bygga utmärkt kredit.

Steg 2: Registrera dig för ett gratis skydd mot identitetsstöld.

Oavsett om dina data har överträtts eller inte, Equifax är att erbjuda ett års gratis inskrivning i TrustedID Premier, sin identitet skydd och kredit övervakning service. Om deras system är upptagen, kan du få i uppdrag att återkomma till vid ett senare tillfälle för att slutföra registreringen.

Equifax skydd omfattar övervakning vid alla tre kreditbyråer, kopior av dina Equifax credit rapporter, identitet stöld försäkring, och skanning för att ditt personnummer används på nätet.

Se även: 6 Riskfyllda Situationer där Du Bör Undvika att Använda ett Betalkort

Steg 3: kontrollera din kredit rapport.

Som jag nämnde, Equifax brott igång mer än fyra månader sedan i Maj. Om dina data var äventyras, granska din kredit rapporter för tecken på bedrägeri förr snarare än senare.

Även om dina data inte äventyras, är detta ett bra tillfälle att få din gratis årlig kredit rapport från var och en av de tre organ (Equifax, Experian och TransUnion) annualcreditreport.com. Du kan också skapa gratis konton på sajter som Kredit Karma och Kredit Sesam för att få en eller två av dina rapporter så ofta du vill.

När du granskar din kredit rapport, leta efter nya konton som du inte öppna, obekant verksamheten, eller är felaktiga uppgifter. Om du tror att en brottsling som används av din personliga information för att öppna ett kreditkort, öppna ett stängt konto, eller få ett lån, rapportera det till långivaren omedelbart.

Även om dina data inte äventyras, är detta ett bra tillfälle att få din gratis årlig kredit rapport från var och en av de tre organ (Equifax, Experian och TransUnion) annualcreditreport.com.

Om din kredit rapport ser bra ut, låt dig inte luras att tro att du bara kan glömma det. När en cybercriminal har din information som de kan använda det när som helst eller sälja det senare till en annan tjuv.

För att hålla vakt, sätta en månatlig påminnelse i din kalender för att varna dig att det är dags att checka in på statusen på din kreditupplysningar. Också, kontrollera din bokföring—såsom lönekonto, sparkonto, kreditkort—för ovanlig aktivitet och utreda alla misstänkta avgifter eller uttag direkt.

Se också: När man ska Övervaka, Frysa, eller Sätta en Varning på Din Kredit