Kan p-Piller Misslyckas om Du Tar Antibiotika?

0
65

Myt: att p-piller inte fungerar lika bra om du är på antibiotika

P-piller är en ganska bra metod för födelsekontroll. De är inte perfekta, korta av abstinens, ingenting är. Men det är en utbredd tro att p-piller kommer inte att fungera lika bra om du tar ett antibiotikum på samma gång. Vissa människor föreslår att man använder en kondom eller någon annan kompletterande preventivmetod för att skydda mot graviditet om du behöver vara på ett antibiotikum.

Trots den täta farhågor om detta, och varningsetiketter som du kan se på några recept, ingen god forskning finns som tyder på att p-piller inte fungerar lika bra när man tar antibiotika. En översyn av American Academy of Family Physicians drar slutsatsen att, även om det inte finns en hel del bra studier för att hjälpa oss att besvara frågan, den vetenskapliga litteraturen tyder inte på att vanliga antibiotika minska väl hur p-piller fungerar.

Vissa p-piller har en låg dos av hormonet för att förhindra graviditet, och vissa av dessa kan fungera sämre när de kombineras med antibiotika, men återigen, dessa minskar är mycket små. En annan studie tittade på 356 patienter i 3 dermatologi praxis med en historia av långvarig användning av antibiotika och p-piller tillsammans. Det fanns ingen statistiskt signifikant skillnad mellan hur många kvinnor som blev gravida i gruppen på både antibiotika och p-piller och kontroll grupper där kvinnor har på bara piller.

Kom ihåg att p-piller misslyckas med minst 1% av tiden, även under ideala förhållanden. Och i studier att titta på vad som händer i verkliga livet när kvinnor tar ett antibiotikum med sina p-piller, i takt med att bli gravid verkar inte att ändra.

Några vetenskapen tyder på en teoretisk möjlighet som ett antibiotikum, rifampicin, kanske har förmågan att göra p-piller mindre effektiva. I en studie av 30 kvinnor som tittade på nivåerna av läkemedel i blodet, den nivå av hormon i p-piller som hindrar dig från att ägglossning var lägre när rifampicin användes. Ingen av dessa kvinnor blev gravida under studien, men den möjligheten var det. Rifampicin är inte ett antibiotikum som de flesta kvinnor kommer att stöta på. Det är vanligtvis används för tuberkulos eller ibland för meningit.

Naturligtvis, framtida forskning med nya läkemedel eller mer sällsynta antibiotika som fortfarande kan röra upp din p-piller, men den vetenskap som just nu tyder på att detta är sällan ett problem. Det är mycket viktigare att ta piller varje dag och vid samma tidpunkt varje dag än att oroa sig mest antibiotika. Titta, det är ingen skada av att bära en kondom om du vill vara extra försiktig. Men, du bör inte sluta att ta din antibiotika bara för att du är orolig att det kommer att påverka dina p-piller effektivitet.

. . .

Dr. Aaron E. Ohlsson är professor i pediatrik vid Indiana University School of Medicine och chef för Center for Health Policy & Professionalism Forskning och Centrum för Barn-och Ungdomar relativa Effektiviteten Forskning.
Dr Rachel C. Vreeman är docent i pediatrik vid Indiana University School of Medicine och codirector av Pediatrisk Forskning för den Akademiska Modellen Ger Tillgång till Hälso-och sjukvård (AMPATH) i Kenya.