Kan Du Bli Gravid Under Mensen?

0
84

Myt: Du kan inte bli gravid under mensen

För de flesta kvinnor, chans att bli gravid under din period är mycket mindre än andra gånger i månaden. Men det är aldrig, någonsin omöjligt. Varje gång du hör någon säga “Du kan inte bli gravid om…” bör du tänka för dig själv att någon skojar om sig själva. Om det finns ens en avlägsen chans att en spermie och ett ägg som kommer i kontakt med varandra, då kan du få en graviditet.

Det är mycket mindre troligt att du blir gravid under din period än under den tiden i månaden lite före din tid när din kropp skickar ett ägg ut, även känd som den gången när du har ägglossning. Även om det är mycket mindre sannolikt, är det fortfarande möjligt. Det vanliga mönstret av saker är att en kvinnas kropp släpper ett ägg, som färdas genom äggledarna, för det är där som den skulle behöva vara befruktas av en spermie om hon kommer att bli gravid, och sedan ägget flyttar in i hennes livmoder och sönderfaller om det inte har blivit befruktade. Ägglossning eller frisättning av ägget sker vanligtvis 2 veckor innan hon börjar löpa. Detta är den tid när graviditeten är mest sannolikt att inträffa.

Om du har kort menstruationscykel eller oregelbundna perioder, det finns en större chans att du kan ha ett ägg närvarande under den tid som du är ha en period. En kvinnas ägg kan leva i flera dagar, och inte alla kvinnor som har ägglossning två veckor före sin tid. Vissa har ägglossning mycket närmare till den tid som den period inträffar. Plus att spermier kan leva i flera dagar, ända upp till en vecka i nice, våt miljö inuti en kvinnas kropp. Så, kombinationen av ägget är runt och spermier vara runt kan leda till en graviditet, även om tidpunkten är ovanligt.

Vissa människor försöker att använda “rytm-metoden” för att förhindra graviditet. Med andra ord, de har bara sex under “säker” dagar av graviditeten, när kvinnan är minst benägna att ha ett ägg runt om. Om du har riktigt regelbundna perioder, har du koll på dem noga, och du kan uppskatta tiden när du har ägglossning av förändringar i tjocklek av livmoderhalsen eller kroppstemperatur, du kanske har en något bättre chans att undvika graviditet för ett tag.

“Rytm-metoden” lär oss att ingen tid är helt “säker” för att undvika graviditet. Även när du är riktigt försiktig med att bara ha sex “safe” tider, rytm-metoden är inte en mycket effektiv metod för att förhindra graviditet. Din Timing, sex leder till graviditeter mer ofta än att använda p-piller, kondomer, eller injicerbara hormoner. Om du har sex utan att någon av dessa andra typer av preventivmedel, det är verkligen ingen säker tid för att ha sex.

Om du inte vill bli gravid, använd riktiga preventivmedel. Och om du inte vill få en sexuellt överförbar sjukdom, måste du använda kondom.

. . .

Dr. Aaron E. Ohlsson är professor i pediatrik vid Indiana University School of Medicine och chef för Center for Health Policy & Professionalism Forskning och Centrum för Barn-och Ungdomar relativa Effektiviteten Forskning.
Dr Rachel C. Vreeman är docent i pediatrik vid Indiana University School of Medicine och codirector av Pediatrisk Forskning för den Akademiska Modellen Ger Tillgång till Hälso-och sjukvård (AMPATH) i Kenya.