Derde Persoon Beperkt (en Meer)

0
68

Er zijn een paar belangrijke beslissingen genomen die een schrijver heeft te maken vroeg in het schrijfproces. Waar is uw boek zal worden? Wie is de hoofdpersoon? Wat is het centrale conflict?

Voordat een van deze besluiten niet kunnen worden genomen, echter, moet je eerst beslissen wat oogpunt (of POV) het beste dient uw manuscript. U weet waarschijnlijk het verschil tussen het eerste persoons PERSPECTIEF, waar het verhaal wordt verteld door de hoofdpersoon het gebruik van het voornaamwoord ik, en de derde persoons PERSPECTIEF, waarin wordt verteld met voornaamwoorden zoals hij en zij.

Wat u misschien niet weet, is dat zelfs als je eenmaal hebt gekozen voor de derde persoons PERSPECTIEF, er zijn verschillende soorten van derde persoons PERSPECTIEF dat u kunt gebruiken, en deze verschillende stijlen kunt veranderen de toon en de omvang van uw manuscript.

Vandaag gaan we praten over drie van de meest voorkomende types van het derde persoons PERSPECTIEF.

Derde Persoon Beperkt

Derde persoon beperkt, ook wel bekend als de derde persoon sluit, vertelt ons het verhaal van het gebruik van voornaamwoorden zoals hij en zij maar geeft ons toegang tot wat de hoofdpersoon denkt en voelt, en we weten niet meer dan de hoofdpersoon weet.

In de derde persoon beperkt is, kan de lezer niet meer weet dan de hoofdpersoon weet.

Bijvoorbeeld, in een derde persoon beperkt POV, kunnen we weten dat onze hoofdpersoon John houdt van wafels en heeft een crush op zijn collega Brenda, maar we kunnen niet weten dat Brenda geeft de voorkeur aan pannenkoeken en heeft weinig gemerkt van haar collega John. Aangezien we geen toegang hebben tot Brenda ‘s hoofd, onze kennis is beperkt tot wat in Johannes’ hoofd. Schrijvers vaak kiezen deze POV, omdat het hen in staat stelt om te duiken in het hoofd van zijn hoofdpersoon en geef ons je volledige toegang tot de hoofdpersoon motivaties en emoties.