Hur Fytinsyra Bekämpar Cancer

0
87

Baljväxter, spannmål och andra livsmedel som innehåller mycket fytinsyra kan hjälpa till att förebygga cancer. Forskning tyder på att detta näringsämne kan också bidra till att personer som genomgår behandling.

Personer som äter mycket av torkade bönor och fullkorn är mindre risk att utveckla tjocktarmscancer, till exempel. Under en lång tid, vi antog att detta var på grund av att fibrerna i dessa livsmedel. Men sedan märkte forskarna att vissa fiberrik kost verkade vara mer skyddande än andra fiberrik kost.

Specifikt människor som får mycket av sin fiber från torkade bönor har lägre priser kolon cancer än de som får samma mängd fiber från andra källor. Den extra fördelen att de kan vara på grund av fytinsyra.

Förutom att minska din risk att få cancer, fytinsyra kan också vara användbar i behandling av cancer. Det har visat sig ha anti-cancer aktivitet mot många olika typer av cancer-celler, både i petriskålar och i djurstudier. I människor, en nyligen genomförd studie av kvinnor som behandlas för bröstcancer fann att ta relativt stora mängder IP-6 (som är ett annat namn för fytinsyra) minskade biverkningar av cellgifter och förbättrat deras livskvalitet.

IP-6 inte är ett mirakel, bota cancer och jag råder dig att styra klart på alla som försöker sälja den till dig som en sådan. Men det är klart att fytinsyra gör mycket mer än att bara komma i vägen för att ta upp mineraler.

Se även: Innehåller fytinsyra Orsaka Förlust av Benmassa?