Hva er Forskjellen Mellom Løselig og Uløselig Fiber?

0
98

Jeg har skrevet før om de helsemessige fordelene av fiber. Det er to hovedkategorier av fiber: oppløselig og uoppløselig. Hver spiller en unik rolle i å fremme helse og forebygge sykdom. La oss ta en nærmere titt på hvordan disse to typer fiber arbeide for å holde deg sunn og hvordan du være sikker på at du får nok av hvert.

Hva er Fiber?

Først, la oss snakke om fiber generelt. Fiber kommer fra plante mat: frukt, grønnsaker, korn, nøtter og belgfrukter. Det er en type karbohydrater som kroppen ikke kan fordøye. I motsetning til stivelse og sukker, som er andre typer karbohydrater, fiber bidrar ingen kalorier, mat eller energi. I stedet for å bli brutt ned og absorbert i blodet, fiber bare går gjennom hele fordøyelseskanalen.

Hvorfor Spise Fiber?

Men det betyr ikke at det ikke gjør noe for deg underveis. For én ting, mat som inneholder fiber tar opp mer plass enn mat som ikke gjør det. Det betyr vanligvis at du føler deg bedre når du spiser det. For eksempel, du vil føle deg mer fornøyd hvis du spiser et måltid som inneholder 300 kalorier og 10 gram fiber, enn hvis du spiser et måltid med samme antall kalorier, men ingen fiber.

Ikke bare vil du føle deg mer fornøyd når du spiser, men at følelsen av tilfredshet vil vare lenger. Det er fordi når et måltid inneholder fiber, maten beveger seg saktere fra magesekken til tynntarmen. Oversettelse: Det tar lengre tid for at du skal føle deg sulten igjen etter et fiberrikt måltid enn etter en lav-fiber måltid.

Selvfølgelig, begge disse effektene (som teknisk kjent som “økt metthetsfølelse” og “forsinket gastrisk tømming”) er nyttig for de som prøver å se sitt kaloriinntak. Faktisk viser studier at folk som spiser mer fiber har en tendens til å bli slankere og det er mindre sannsynlig til å øke i vekt over tid. Men fiber har noen andre nyttige ting også—avhengig av om det er løselige eller uløselige.

Hva er Løselig Fiber?

Studier viser at folk som spiser mer fiber har en tendens til å bli slankere og det er mindre sannsynlig til å øke i vekt over tid.

Hvis du rørt noen av løselig fiber i varmt vann, det ville oppløse. I magen din, løselig fiber du har spist oppløses i vann fra maten og/eller fordøyelsesenzymer juice og gjør en tyktflytende væske eller gel. Denne gelen kan felle visse mat-komponenter, og gjør dem mindre tilgjengelig for absorpsjon.

Særlig løselig fiber griper noe med absorpsjon av fett og sukker. Nå, før du får altfor begeistret, la meg presisere at løselig fiber ikke holder deg fra å absorbere kalorier av mat med høyt fett-og sukker—i alle fall ikke på en meningsfull måte. Men det er fett bindende tiltak kan bidra til å redusere kolesterol. Og ved å bremse ned opptaket av sukker, det bidrar til å holde blod-sukker nivåer stødigere—som er nyttig for å håndtere og forebygge diabetes.

Hva Matvarer Inneholder Løselig Fiber?

Den beste maten kilder til løselig fiber inkluder:

  • belgfrukter (erter og bønner)

  • bygg

  • havre bran

  • chia frø

De fleste frukter og grønnsaker kan også tilby noen løselig fiber. Psyllium skall, som er et svært populært fiber supplement, er også først og fremst løselig fiber.

Hva er Uløselig Fiber?

Hvis du røre noen uløselig fiber inn i varmt vann, vil det ikke løser seg opp. Så snart du slutter å røre, det vil bare synke til bunnen. Det vil imidlertid suge opp en haug av vann og puff opp, slik en tørr svamp som utvider det soaks opp vann.

Nå forestille seg dette opphovnet opp svamp bevegelse gjennom tarmen, og du vil begynne å få en idé hva uløselig fiber gjør for deg. Uløselig fiber er en svært effektiv behandling og forebyggende for forstoppelse og andre fordøyelseskanal lidelser som diverticulosis og irritabel tarm syndrom.

Merk: I noen tilfeller, personer med akutt problemer med fordøyelsen rådes til å redusere mengden av fiber i kostholdet—i hvert fall midlertidig—inntil ting roe seg ned. Hvis du blir behandlet av en lege, sørg for å følge hans eller hennes anbefalinger om kostholdet ditt. Huset Ringe Lege har en hendig guide til tarm problemer, men sørg for å konsultere legen din for dine egne spesifikke behov.