Hvordan Trening Påvirker Hjernen Din

0
58

Du har sikkert hørt folk si noe langs linjene av “hjernen er som en muskel.” At sammenligningen absolutt støtter brain training industri (med det mener jeg skolen) og holder millioner av unge rundt om i verden sitter på pulter, gjør matematiske problemer, skriving av essays, og å dissekere intetanende amfibier – men er det sant?

Det er interessant at hjernen-som-en-muskel sammenligningen er ikke så nøyaktig. Hvis du ønsker å bygge din setemuskler, du har til å utøve din setemuskler, men når det kommer til hjernen din, en mer tilfeldig tilnærming er mer nøyaktige. Å bli opptatt med å jobbe setemuskler vil også direkte nytte for din grå materie. Ja, trener rumpe vil gjøre deg smartere!

Trening påvirker hjernen på mange måter. Det øker hjertefrekvensen, som pumper mer oksygen til hjernen. Det bidrar til frigjøring av hormoner som gir et utmerket miljø for vekst av hjernen celler. Trening fremmer også hjernens plastisitet ved å stimulere veksten av nye forbindelser mellom celler i mange viktige kortikale områder av hjernen. Forskning fra universitetet UCLA også vist at trening økt vekst faktorer i hjernen som gjør det lettere for hjernen å vokse nye nevrale forbindelser.

Fra en mer feel-good-perspektiv, den samme antidepressant-lignende effekter assosiert med “runner’ s high” har blitt korrelert med et fall i stress hormoner. En studie fra Stockholm viste at den antidepressive effekten av å kjøre var også assosiert med mer celle vekst i hippocampus, et område av hjernen som er ansvarlig for læring og hukommelse. Studien gikk så langt som å si “Derfor, undertrykkelse av celleproliferasjon i hippocampus kan utgjøre en av de mekanismer som ligger til grunn for depresjon, og fysisk aktivitet kan være en effektiv antidepressant.”

Noen Eksempler

Forskere fortsetter å vise at alt fra “runner’ s high” til “yogi ro” kan ha dyptgripende virkninger på hjernen din. Her er bare noen eksempler.

1. Trening Øker Minne

Den delen av hjernen som reagerer sterkt å aerob trening kalles hippocampus. Siden hippocampus er i kjernen av hjernens læring og hukommelse systemer, dette funnet delvis forklarer den minne-forsterke effekten av forbedret kondisjon.

2. Trening Øker Konsentrasjon

Trening kan faktisk hjelpe deg å fokusere og holde på oppgave lenger. I en studie i Holland, de ispedd foredrag med 20 minutters lang aerobic-stil treningen, og fant at det økt oppmerksomhet spenn av studentene. Deretter en stor randomisert kontrollert studie i USA sett på effekten av daglig sport klasser som strakk seg over hele skoleåret. Elevene fikk bedre form, men de ble også bedre på multitasking, det å ignorere forstyrrelser og behandling av kompleks informasjon.

3. Trening Forbedrer Mental Helse

Vi har alle hørt om (eller opplevd) runner high – at følelsen av lykke og klarhet som ofte følger trening – vel, det er ekte. Det har også vært observert hos mus og bevisene peker mot en behagelig og smertestillende avfyring av endocannabinoid systemet (også kjent som den psykoaktive reseptor for cannabis).

Vitenskap er også i økende grad støtte yogi ‘ s krav om “relaxation response”. En 2010 studie med tittelen Stress reduksjon korrelerer med strukturelle endringer i amygdala sette deltakerne gjennom åtte uker med daglig yoga og meditasjon praksis. Studien konkluderte med “… deltakere rapporterte betydelig redusert opplevd stress. Reduksjon i opplevd stress positivt korrelert med nedgang i høyre basolateral amygdala grå materie tetthet.”

Forskerne uttalte at øvelsen virket like effektivt som antidepressiva og psykologisk behandling.

En annen studie som viser trening som en måte å overvinne depresjon er 2013 meta-analyse som rapporterte at øvelsen (aerob og tunge løft) var “moderat effektive” i behandling av depressive symptomer. Av særlig merke er at forskerne uttalte at øvelsen virket like effektivt som antidepressiva og psykologisk behandling.