Geologie: De Wetenschap van Rotsen en Mineralen

0
68

Een paar dagen geleden, mijn ornithologische dochters begonnen met het ontwikkelen van een plotselinge belangstelling voor stenen en mineralen.

Ik ben verre van een expert in de geologie, zodat we af om te zien wat we kunnen leren van elkaar. Er zijn een ton van de grote bronnen die ik je link naar later, maar vandaag wil ik delen een paar interessante hoogtepunten en verrassende feiten die we ontdekt hebben over de moeilijkste van wetenschappen. (Dat is de laatste slechte grap voor deze aflevering.).

Rotsen vs. Mineralen vs. Kristallen

Het eerste wat we vroegen ons af is – wat is het verschil tussen een rots, een mineraal en een kristal? Het blijkt dat een “rock” is samengesteld uit twee of meer verschillende soorten van minerale deeltjes. Dus als je een stuk graniet (een rots) en nauw, je zult zien dat het is opgebouwd uit een heleboel kleine minerale deeltjes, voornamelijk kwarts, mica, en veldspaat, met een paar andere mineralen gemengd.

Als je een zuivere minerale, zoals een grote brok kwarts, het zullen doorgaans in een crystal reports-vorm. Dat komt omdat mineralen zijn alle van dezelfde soort molecule, moleculen, die zijn allemaal hetzelfde, de neiging hebben om in de line-up mooi georganiseerde patronen. Onze brok kwarts is gemaakt van een bos van siliciumdioxide moleculen (SiO₂) opgesteld in een trigonale crystal vorm.

Dus om samen te vatten, gesteenten zijn opgebouwd uit twee of meer verschillende soorten van minerale deeltjes, terwijl de kristallen worden gevormd door enkele mineralen.

De Rock-Cyclus

Iets wat we hadden geleerd over voor, maar dat was nog vrij interessant, is de rots-cyclus. De meeste mensen hebben gehoord van de watercyclus, maar wist je dat er was een rock-cyclus? Rotsen ondergaan een constante cyclus van transformatie, net als water, alleen het duurt een stuk langer.

Wanneer het hete magma of lava afkoelt, vormen ze stollingsgesteenten zoals graniet en obsidiaan. Na verloop van tijd, water en wind geërodeerd die stollingsgesteenten, en die geërodeerde deeltjes reizen stroomafwaarts naar de zee, waar ze gecomprimeerd in sedimentaire gesteenten als zandsteen en kalksteen.

Als die sedimentaire gesteenten krijgen duwde verder en verder ondergronds door geologische krachten, van de enorme druk en hitte verandert ze in metamorfe gesteenten, zoals leisteen en marmer. Na verloop van tijd, deze rotsen uiteindelijk duwde verder naar beneden waar ze smelten terug in magma, en de cyclus begint opnieuw.

Natuurlijk is de cyclus is niet altijd eenvoudig. Soms is een metamorfe gesteenten krijgt geduwd om het oppervlak van de aarde en ondergaan erosie, het omzeilen van de vuurspuwend fase volledig, of stollingsgesteenten zou kunnen krijgen verdicht omlaag onder de aarde, draaien in metamorfe gesteenten zonder steeds de sedimentaire rotsen eerste.

Als Zand in de Zandloper

De meeste mensen weten dat zand is gemaakt van geërodeerde rotsen, maar nu dat u weet dat de stenen zijn gemaakt van kristallen, heb je ooit nagedacht over het feit, dat elk stuk van het zand op het strand is een miniatuur kristal? Als u zoeken op het internet voor iets als het zand van graan met een microscoop kunt u prachtige foto ‘ s van deze miniatuur kristallen.

De Hardste Rotsen te Identificeren

Natuurlijk wat iedere beginnende geoloog wil doen met hun mooie rotsen is erachter te komen wat voor soort ze zijn. Helaas is dit niet altijd even gemakkelijk, vooral met rotsen die kinderen te vinden. Professionele geoloog Hobart King heeft dit te zeggen over het onderwerp:

“Als je zijn zeer bedreven in het rock identificatie ik ben bereid om te wedden dat er een locatie in de buurt van uw huis, waar je hand-preparaat identificatie vaardigheden kunnen worden aan een strenge test. De locatie is niet een rots. Het is jouw lokale basisschool. Er zal je geconfronteerd met een diversiteit van interessante rotsen, waarvan je niet in staat zal zijn te identificeren. Het maakt niet uit hoeveel de petrologie cursussen die u hebt gemaakt of hoe veel rotsformaties die je hebt bestudeerd. U zal het waarschijnlijk onverwachts met wat studenten brengen naar school.”

De reden hiervoor is dat in tegenstelling tot de meeste geologische monsters, die meestal op zoek gaan naar de meest representatieve rotsen voor een reden dan ook, de kinderen zijn meestal op zoek naar de meest interessante rotsen mogelijk.

Ongeacht de moeilijkheidsgraad, alles wat u nodig hebt om het identificeren van mineralen zijn een paar basis-benodigdheden. Eerste, adviseer ik u bij het vinden van een goed veld gids voor stenen en mineralen, bij voorkeur één met kleurenfoto ‘ s. Van daar, zult u een lijst vinden van de elementaire benodigdheden en hulpmiddelen die u kunt gebruiken voor het identificeren van wat je gevonden hebt, die u allemaal moet hebben zitten rond uw huis.

Conclusie

Dus dit zijn enkele van de hoogtepunten van wat we hebben geleerd deze week in onze geologie studies. Als u meer vragen hebben over de geologie, ik beveel Andrew Alden de grote middelen op about.com.

Als je het leuk vond de aflevering van vandaag, dan kunt u een fan van het Dagelijks Einstein on Facebook of volg mij op Twitter, waar ik ben @QDTEinstein. Als u een vraag hebt die u graag zou willen zien op een toekomstige aflevering, stuur me een email op everydayeinstein@quickanddirtytips.com.

Stenen en mineralen beeld, Miguel Vera op Flickr. CC BY 2.0. Zandkorrels image courtesy van de Geologie,com.